Eclipsa Totală De Lună – 27 Spre 28 Septembrie 2015

În dimineaţa zilei de 28 septembrie 2015 o să fim martori la un fenomen astronomic deosebit: o eclipsă totală de Lună care va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Atlantic, Africa, Europa şi vestul Asiei cu durata totalităţii de 1 oră şi 11 minute.

Din România eclipsa se va observa dimineaţa, Luna fiind aproape de orizontul vestic. Faza maximă va fi la ora 05:47. Momentele eclipsei nu vor fi vizibile în totalitate, Luna va apune în eclipsă parţială. În schimb, o să observăm în condiţii bune faza parţială de la începutul eclipsei, totalitatea şi faza maximă.

Eclipsa este una interesantă pentru că se produce chiar la perigeu (distanţa minimă Pământ – Lună) şi pentru că ultima eclipsă totală de Lună vizibilă de la România s–a produs acum aproximativ 4 ani.

Momentele eclipsei totale de Lună din 28 septembrie 2015

Momentul eclipsei după ora României:
Intrarea în penumbră – 03:11:47
Începutul eclipsei parţiale – 04:07:11
Începutul totalităţii – 05:11:10
Faza maximă – 05:47:08
Sfârşitul totalităţii – 06:23:05
Sfârşitul eclipsei parţiale – 07:27:03
Ieşirea din penumbră – 08:22:27

Cu ocazia eclipsei totale de Lună din dimineaţa zilei de 28 septembrie 2015, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, va organiza o noapte specială de observaţii astronomice pentru public.

Având în vedere ora târzie la care se va produce fenomenul astronomic, se vor organiza mai multe activităţi şi observatorul va fi deschis pentru public în noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015.

În seara zilei de 27 septembrie (duminică), se va începe activitatea la ora 19:00 cu o conferinţă publică despre eclipsele de Lună, unde vor fi prezentate mai multe informaţii despre acest fenomen astronomic.

După ora 21:00 se vor desfăşura observaţii astronomice şi se vor privi prin instrumenetele din dotarea observatorului astronomic, Luna, planeta Saturn, stele duble, roiuri de stele şi alte obiecte cereşti vizibile în perioada aceasta.

Între orele 04:00 şi 07:00 dimineaţa se va observa eclipsa totală de Lună. Între timp eclipsa va fi transmisă live pe plasma tv din incinta observatorului astronomic.

Preţul biletului este 2 lei de persoană.

Observaţiile astronomice se vor desfăşura numai dacă cerul va fi senin! În cazul în care vremea nu va ţine cu noi se va trece pe un plan de rezervă. Se vor realiza mai multe prezentări de astronomie şi se vor urmări filme documentare.

Informaţii suplimentare puteți găsi pe website–ul AstroBârlad: astrobarlad.wordpress.com

şi pe Facebook: www.facebook.com/astrobarlad