Liceenii propun soluții la problemele de mediu într-un proiect de cooperare româno-norvegian

Peste 900 de elevi din Romania si Norvegia vor cauta solutii pentru problemele de mediu din zonele in care traiesc si vor incerca sa convinga primarii din localitatile lor sa le implementeze in cadrul proiectului ”Greenovation Challenge”.

Proiectul este implementat in comunitatile montane din Romania si Norvegia, in parteneriat cu Asociatia Romontana si cu organizatia Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) si are ca obiectiv imbunatatirea calitatii mediului prin formarea unui comportament responsabil in randul elevilor de liceu si orientarea acestora catre cariere in domeniul dezvoltarii durabile.

Pe parcursul a doi ani, elevii vor propune proiecte de dezvoltare sustenabila, vor crea campanii de comunicare si vor mobiliza membrii comunitatii pentru a convinge autoritatile locale sa sprijine sau sa puna in aplicare ideile lor.

Proiectele vor viza principalele probleme de mediu cu care se confrunta comunitatile din zone montane, precum consumul nesustenabil, exodul populatiei, lipsa locurilor de munca, corelata cu activitati ilicite, daunatoare mediului.

Elevii vor avea ocazia sa participe la schimburi de experienta cu colegii lor norvegieni si vor afla cum sunt gestionate problemele de mediu in tarile scandinave. Tinerii vor lua parte la activitati educationale privind managementul inteligent si sustenabil al resurselor, vor invata cum se pot implica in comunitate si cum pot dobandi cunostinte si abilitati pentru o viitoare cariera in domeniul protectiei mediului.

”Este important ca elevii sa dezvolte competente concrete in dezvoltare durabila, ceea ce inseamna ca ei sa aiba ocazia de a intelege relatiile dintre economie, mediu si societate. Fara aceasta intelegere, alegerile lor ca si consumatori si profesionisti nu vor putea deveni sustenabile, iar zonele montane din Romania, pe care le-am ales ca interes special pentru acest proiect, ar avea mult de castigat daca tinerii ar constientiza oportunitatile pe care le au la nivel local”, a spus Lucian Gramescu, Senior Program Manager, Junior Achievement Romania.

Ideile elevilor vor fi inscrise in Greenovation Challenge, o competitia pentru inovatie in domeniul sustenabilitatii de mediu, ce se va derula la nivel local, national si international. La finalul competitiei, elevii romani vor lucra in echipe mixte cu elevi din Norvegia. Mai multe detalii despre pasii de inscriere, mecanismul de derulare si tema de lucru sunt disponibile pe www.greenovationchallenge.jaromania.org.

Proiectul ”Greenovation Challenge, dezvoltarea competentelor tinerilor pentru inovare in dezvoltarea durabila” este finantat prin granturile SEE (Spatiul Economic European) 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania si beneficiaza de o finantare nerambursabila in valoare de 140.890 Euro.

La proiect participa licee din orasele Cugir (Alba), Campulung, (Arges), Nasaud (Bistrita Nasaud), Brasov (Brasov), Teregova (Caras Severin), Intorsura Buzaului (Covasna), Toplita (Harghita), Petrila (Hunedoara), Baia Mare (Maramures), Piatra-Neamt (Neamt), Cimpulung Moldovenesc (Suceava).

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro.

Parteneri

Junior Achievement Romania este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie de educatie economica si antreprenoriala din Romania. Programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste un sfert de milion de tineri, elevi si studenti si se desfasoara in institutii de invatamant din toata tara, prin intermediul parteneriatului formal cu Ministerul Educatiei Nationale si cu sprijinul comunitatii de afaceri. Programele de dezvoltare durabila ale organizatiei au o orientare de ecologie economica, demonstrand tinerilor valoarea reala a unui mediu sanatos si a unei societati inclusive pentru calitatea vietii lor.

Ungt Entreprenorskap Sogn og Fjordane UE Sogn og Fjordane, membra a JA Worldwide, faciliteaza accesul tinerilor la programe educationale concepute pentru a le insufla spiritul antreprenorial prin invatare practica si prin implicarea oamenilor de afaceri in mod direct in procesul educational, partenerii principali incluzand trei companii de energie locale si Confederatia Intreprinzatorilor Norvegieni.

Asociatia Nationala pentru Dezvoltare Rurala Montana ROMONTANA are ca scop principal dezvoltarea integrata a zonei montane din Romania. Principalele obiective si activitati ale organizatiei sunt: sprijinirea dezvoltarii durabile a comunitatilor montane, promovarea si utilizarea durabila a resurselor culturale si traditiilor din zonele montane, sprijinirea si promovarea intereselor producatorilor din zona rurala montana, protectia mediului si dezvoltarea durabila a padurilor, educatia si formarea profesionala, facilitarea schimburilor de experienta si constituirea de parteneriate intre autoritatile publice si entitatile private, nationale si organizatiile internationale implicate in dezvoltarea durabila a zonei montane, advocacy si informarea publicului larg cu privire la realitatile si problemele din zona montana romaneasca.