Atenţionare De Călătorie Croaţia – Cod Roșu De Ninsoare, Ploaie Înghețată Și Polei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Republicii Croaţia că prognozele meteorologice locale indică o răcire bruscă a vremii, însoţită de ninsori abundente şi vânt. De astăzi, 5 ianuarie 2016, regiunea capitalei Zagreb, partea de est a ţării, la frontiera cu Republica Serbia, precum şi partea centrală – Karlovac şi Lika, se află sub avertizare meteorologică cod roşu de ninsoare, ploaie îngheţată şi polei. În zona adriatică a Dalmaţiei a fost anunţat cod galben de vânt puternic.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în Republica Croaţia ca, înainte de a pleca la drum, să consulte paginile dedicate de Internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr. Autorităţii Portuare Croate –http://www.portauthority.hr

pentru informaţii actualizate. De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să îşi doteze corespunzător autovehiculele pentru circulație pe timp de iarnă, iar în situaţii de urgenţă apărute pe teritoriul croat pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Folosirea echipamentelor de iarnă, pe teritoriul Republicii Croaţia, este obligatorie în intervalul calendaristic 15 noiembrie şi 15 aprilie, indiferent de condiţiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătoreşte în siguranţă”(disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informații, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.